Най-щастливите деца растат в скандинавските страни – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия,

...
Най-щастливите деца растат в скандинавските страни – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия,
Коментари Харесай

4 правила за възпитание от скандинавските страни

Най-щастливите деца порастват в скандинавските страни – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, най-малко съгласно статистиката. А знаете ли за какво?

1. Първо – игри, учебното заведение – по-късно

Скандинавските майки и бащи се придържат към правилата на по този начин нареченото свободно родителство. И изобщо не се занимават с всевъзможни разрастващи занимания и играчки. Нито пък учат дружно с деца. Не ги санкционират, нито ги ругаят за неприятни оценки.
Родителите са единомислещи, че най-важна е играта на открито – измежду природата, в тиня, дъжд, в мраз и сняг – без значение какво е времето. Те предизвикват катеренето по дърветата, търсенето на червеи, копаенето на ями, строителството на убежища - всички занимания измежду природата, които вършат децата щастливи.
И ако детето се върне в къщи чисто и спретнато, то значи, че денят му е минал на вятъра – в това са уверени скандинавските майки и татковци.
Докато омърляните в тиня ботуши, потвърждават, че животът е бил забавен, цялостен с завършения и нови открития. Това съгласно тях е по-важно от проучване на писмеността и математиката.

Скандинавските родители не са фанатици на тематика непорочност: никой не носи в себе си антибактериален гел, нито мокри кърпички и не бършат час през час ръцете на детето.
Никой не изпада в суматоха, в случай че хлапето изяде нещо мръсно от земята. Като резултат скандинавските деца рядко страдат от астма или алергии, тъй като имунната им система от най-ранна възраст се среща с разнообразни микроорганизми.

Хлапетата потеглят на учебно заведение на 6-7 години. В детската градина те единствено играят и не се приготвят за бъдещото учебно заведение. Когато отидат в първи клас, прекарват доста време в игри на улицата, а паралелно с това и спортуват.
Още нещо, което е извънредно значимо: в учебно заведение не им дават домашни.

2. Спокойно отношение към голотата

Скандинавските деца постоянно тичат голи из къщи и в задния двор на дома. Дори, когато на открито е студено. Вместо да им изясняват, че е хладно и може да настинат, родителите ги насърчават и да учат тялото си. Според тях това е метод по-късно да се усещат удобно и да не се тормозят от голотата.

3. Никакви физически санкции

През 1979 година Швеция стана първата страна в света, която публично забрани всевъзможни физически санкции за децата, а скоро по-късно към нея се причислиха Норвегия и Финландия.

4. Полова индиферентност
Розово за момиченцата, синьо – за момчетата. В скандинавските страни такива цветови разлики сред половете няма. Родителите обличат децата си в жълто, кафяво, сиво, зелено... без никакво значение дали е момче или момиче.
Нещо повече – бъдещите родители не желаят авансово да узнаят пола на бебето в утробата. А когато тръгне на градина, обръщението не е „ девойки “, „ момчета “, а „ деца “ или ги посочват по име.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР